Остеопороза

Какво представлява остеорозата?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което костната плътност намалява, костите стават крехки и рискът от счупвания се увеличава. Остеопорозата е третото най-масово и социално-значимо заболяване в световен план. То се характеризира с отслабване здравината на скелета. Костите стават крехки и чупливи като около половината от жените над 50 годишна възраст претърпяват фрактури в резултат от остеопороза. Всяка втора жена и всеки пети мъж над 50 годишна възраст претърпява поне една фрактура в резултат на остеопороза през живота си.

Как са устроени нашите кости?

По химичен състав костното вещество е изградено от органични вещества (колаген, осеин) и неорганични вещества (калциеви, фосфорни и други соли и вода). Органичните вещества придават на костите еластичност, а солите твърдост. Относителният дял на минералните соли се увеличава с възрастта. Процесът на отлагане на минерални соли се регулира от витамин D. При младите индивиди поради по-голямото количество органични вещества костите са по-еластични и по-малко чупливи в сравнение с възрастните хора.

При разрез на повърхността на костите се наблюдава компактно костно вещество, а в дълбочина гъбесто костно вещество, изградено от остиони с множество кухини между тях.

През целия живот на човек постоянно текат процеси на разграждане (резорбция) на остарялата костна тъкан и замяната й с нова. Този цикъл се нарича костно ремоделиране и в него участват два тип клетки: остеобласти – отговорни за формирането на костта и остеокласти – за разрушаването.

Остеопорозата настъпва, когато има дисбаланс между процесите на изграждане и разграждане на костта и резорбцията на костното вещество става по-бързо, отколкото изграждането. В резултат кухините в гъбестото костно вещество растат, а костите стават по-податливи на фрактури.

Най-честите фрактури в резултат от остеопороза са в областта на гръбначния стълб, тазобедрената става и китките.

Какви са симптомите на остеопорозата?

Загубата на костно вещество протича безсимптомно и без болка и ако не бъде изследвана, остеопорозата може да остане незабелязана в продължение на години. Затова и остеопорозата е наречена „Тихият крадец“.

Първите счупвания настъпват обикновено около 60 – 65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват, появява се гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Възможно е да се проявят фрактури при минимално физическо натоварване.

Сравнително ранен симптом могат да бъдат болките в долната част на гърба и в таза, но те се проявяват рядко.

Кои са рисковите групи?

 • Жени в менопауза – в следствие на намаленото производство на естрогени
 • Жени и мъже над 70 годишна възраст – в следствие на физиологични промени в организма, свързани със стареенето
 • Пациенти, приемащи медикаментозни средства, увреждащи костната структура – кортикостероиди, антиепилептични лекарства, тиреоидни хормони и други
 • Пациенти, страдащи от определени заболявания – захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и други

Кои са рисковите фактори?

  • Недостатъчен внос на калций и витамин D с храната
  • Тютюнопушене – никотинът потиска синтезата на костно вещество
  • Злоупотреба с кофеин и алкохол – води до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците
  • Заседнал начин на живот – липсата на физическо натоварване отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях
  • Небалансирано белтъчно хранене – прекомерният или недостатъчен внос на белтъчини ускорява процеса на костна загуба
  • Остър и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите

Веднъж възникнала, остеопорозата може да бъде лекувана ефективно единствено с медикаменти. Затова ранната диагностика е много важна. Навременното установяване на болестта позволява начало на лекарствена терапия и поддържане на нормален начин на живот.