Осмо издание на кампанията “С грижа за дамите”

 

За 8-ми пореден път, на 8-ми март, даваме начало на ежегодната кампания за навременна диагностика на състоянията, свързани с намаляване на костна плътност “С грижа за дамите”.

Кампанията продължава до 25-ти март – Благовещение и предвижда промоционална цена от 20 лв. за изследване на една контролна зона:

  • лумбални прешлени
  • тазобедрена става
  • предмишница

Думата „остеопороза“ буквално означава „пореста кост“. Костите, по принцип, имат пореста вътрешна структура и по-плътна външна обвивка. При развитието на остеопороза, порите във вътрешността на костите се увеличават, а твърдата обвивка изтънява. Това прави костите крехки и чупливи.

Остеопорозата се развива без никакви симптоми или болка и обикновено не се открива, докато отслабените кости не започнат да се чупят. Първите фрактури обикновено са в областта на гръбнака – един или няколко прешлена могат да се сплескат, причинявайки притискане на нервите, болка и образуване на гърбица. Чести са и фрактурите в областта на дланите и китките, където костите са по-тънки. Сред най-опасните е счупването на тазобедрена става, което се лекува трудно и може да доведе до инвалидизиране.

Смята се, че около 200 милиона души по света страдат от коварната болест. Въпреки че остеопорозата се среща и при двата пола, жените са пет пъти по-склонни да развият заболяването, отколкото мъжете. Голяма роля за това играе бързата загуба на костна маса след настъпването на менопаузата. Това се дължи на намаленото производство на хормона естроген, който има важно значение при процесите на изграждане на костта.

Сред рисковите фактори, голяма роля играе фамилната обремененост. При наличие на майка или баба с остеопороза, профилактичните изследвания трябва да започнат още преди да е настъпила менопаузата – след 40 годишна възраст. Негативно влияние оказват и небалансираното хранене, тютюнопушенето, прекомерната употреба на кафе и алкохол, обездвижването.

При наличието на някое от следните оплаквания е желателно да се направи профилактично изследване на костната плътност, независимо от пола и възрастта:

  • намаляване на ръста с повече от един сантиметър
  • промяна в позата – прегърбване
  • чести костни фрактури
  • постоянна болка в долната част на гърба

Профилактичното изследване на костната плътност е най-сигурният начин за ранно откриване на остеопорозата и навременно започване на лечение. Единственият надежден метод за диагностика е изследването чрез ДЕКСА скенер. Апаратът използва рентгенови лъчи, но облъчването е минимално и е сравнимо с естествения радиационен фон на околната среда, генериран за няколко дни. Изследването отнема едва няколко минути и е напълно безболезнено.

Записванията за изследване в рамките на кампанията “С грижа за дамите” вече са в ход. Всички, записали се до 25-ти март, ползват преференциалната цена от 20 лв. за изследване на една контролна зона – лумбални прешлени, тазобедрена става или предмишница.

Часовете се резервират по телефона и онлайн на нашия фейсбук профил.

 

Posted in Новини and tagged , , , , , , , , , , , , .