Пролетна промоционална кампания “С грижа за дамите”

За седма поредна година провеждаме традиционната пролетна кампания, посветена на нежния пол: С грижа за дамите

Условията на кампанията предвиждат преференциална цена от 20 лв. за една контролна зона:

  • лумбални прешлени
  • тазобедрена става
  • предмишница

*Пациентите могат да изследват няколко зони едновременно

Кампанията стартира на Женския празник – 8-ми март, а записванията продължават до Благовещение (25-ти  март).

Тази година инициативата протича при засилени противоепидемични мерки. Помещенията и апаратурата се дезинфекцират след всяко изследване, а струпването на хора е невъзможно, благодарение на графика с предварителни записвания. Центърът е с отделен вход и индивидуална чакалня, които нямат връзка с останалите кабинети в ДКЦ „Чайка“.

Безспорно най-актуалната тема и за момента си остава глобалната пандемия, която преобърна живота на мнозина. Продължителната изолация, ограничените социални контакти и дните, прекарани вкъщи се отразяват негативно както на психическото, така и на физическото здраве. Поради страха от заразяване, периодичните профилактични здравни прегледи при доста хора останаха на заден план. Това, в комбинация с обездвижването и стреса води след себе си редица проблеми.

Анализирайки статистическите данни от различните скринингови инициативи на  Центъра по остеопороза, прави впечатление покачването на процентът на засегнатите от коварното заболяване. Едва при 30% от изследваните близо 8000 души се наблюдава нормална костна плътност. Почти толкова е и делът на диагностицираните с остеопороза – 29%. Останалите 41% от пациентите попадат в групата на Остеопения, или намалена костна плътност.

Именно в етапа на Остеопения е трябва да се вземат мерки и да се започне подходящо лечение, за да се избегнат бъдещи негативни последици.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, при което костната плътност намалява, а костите стават крехки и чупливи. Заболяването се среща 5 пъти по-често при жените, особено след настъпване на менопаузата. Болестта се определя като „тихата“ епидемия на века, а причина за това е безсимптомното ѝ развитие. Загубата на костна плътност протича скрито и, ако не бъде изследвана, остеопорозата може да остане незабелязана с години.

Един от основните рискови фактори за развитие на заболяването е наследствената обремененост.  При наличие на майка или баба с остеопороза, профилактичните изследвания трябва да започнат на по-ранен етап – след 40 годишна възраст . Негативно влияние, освен това, оказват и небалансираното хранене, недостатъчният прием на витамин D и калций, тютюнопушенето, прекомерната употреба на кафе и алкохол, обездвижването както и някои лекарства.

Единственият сигурен и признат метод за диагностика е ДЕКСА-изследването. За съжаление, Здравната каса у нас не го покрива, макар то да е задължително изискване при назначаването на лекарства. За това изследване все още няма направления и то е възможно само като платена услуга.

Всички, записали час за изследване на костна плътност в рамките на кампанията „С грижа за дамите“, ще имат възможност да ползват преференциалната цена от 20 лв. за изследване на една контролна зона – лумбални прешлени, тазобедрена става или предмишница.

Часовете се резервират по телефона и онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия.

Posted in Новини and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .