Започна пролетната кампания за профилактика на остеопороза във Варна

За девета поредна година провеждаме традиционната пролетна кампания “С грижа за дамите”. В рамките на кампанията, до 25-ти март, всички пациенти ползват преференциални цени в размер от 20 лв. за една контролна зона. 

Всеки, който се включи има възможност да изследва няколко зони: лумбални прешлени, тазобедрена става и предмишница. Специалистите напомнят, че за златен стандарт се счита изследване на трите контролни зони, тъй като загубата на костно вещество в тях е най-показателна за наличието на деструктивен процес.

Кампанията осигурява достъп до най-модерният ДЕКСА скенер в Източна България. Уредът използва рентгенови лъчи, но облъчването е минимално и е сравнимо с естествения радиационен фон на околната среда, генериран за няколко дни. Изследването отнема едва няколко минути и е напълно безболезнено.

Препоръчително е дамите да започнат профилактичните изследвания на костната  плътност след навършване на 40 години.  Независимо от пола и възрастта, при наличието на някое от следните оплаквания е желателно да се направи профилактично изследване на костната плътност (остеодензитометрия):

  • намаляване на ръста с повече от един сантиметър
  • промяна в позата – прегърбване
  • чести костни фрактури
  • постоянна болка в долната част на гърба

Сред рисковите фактори, голяма роля играе фамилната обремененост, както и  и небалансираното хранене, тютюнопушенето, прекомерната употреба на кафе и алкохол, обездвижването.

Часовете се резервират по телефона и онлайн на нашия фейсбук профил.

Posted in Новини and tagged , , , , , , , , , , .