50% отстъпка за изследване на ЦЯЛО ТЯЛО или ТРИ ЗОНИ

Записванията са вече в ход, а повод за промоцията е Световния ден за борба с остеопорозата.

Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна се включва в отбелязване на световния ден за девети пореден път с една от най-масовите скринингови инициативи в България. Традиционната кампания на здравното звено предвижда 50% отстъпка от цените на най-изчерпателните изследвания на костната плътност:

  • Цяло тяло
  • Три контролни зони

Всяко едно от двете изследвания е на цена от 40 лв. до 20-ти ноември включително. Часове се запазват на следните телефони:

052 803 900

0888 088 991

Центърът по остеопороза и остеометрия ежегодно организира редица събития, целящи да привлекат общественото внимание върху коварното заболяване.

При скрининг на пациенти, които се изследват за първи път, а така също при млади жени, при които не е настъпила менопауза, но имат наследствена предразположеност към заболяването или други рискови фактори е подходящо изследването на Цяло тяло. То обхваща цялата костна система.

Изследването на Три контролни зони е предпочитано от жени, след менопауза, както и при пациенти с вече доказана загуба на костна плътност. Т. нар. контролните зони са: гръбнак, тазобедрена става и предмишница. Едновременното им изследване е изключително точно и се счита за златен стандарт при проследяване на състоянието и ефекта от съответно лечение. Загубата на костно вещество в съответните зони е най-показателна за общото състояние на скелетната структура.

Остеопорозата може да бъде предотвратена и лекувана, но навременното установяване е въпрос на лична отговорност.

Остеопорозата е прогресивно заболяване, при което костната плътност намалява, а костите стават крехки и чупливи. Загубата на костно вещество протича скрито и без болка, а първите симптоми се появяват, когато то е вече доста напреднало. Зарастването на счупените кости при остеопорозата е трудно и бавно. А фрактурите често мога да се получат и от наглед рутинни дейности.

Скритото протичане на болестта е и основният фактор, който прави профилактичните  изследвания толкова важни. Ранната диагностика позволява по-бързо и ефективно противодействие на процеса. Най-сигурният метод за измерване на костна плътност е изследването чрез ДЕКСА скенер. Апаратът използва рентгенови лъчи с ниска интензивност, а изследването е напълно безболезнено и отнема едва няколко минути.

При 2/3 от изследваните пациенти има намалена костна плътност (остеопения), а при 30 % се наблюдава развито заболяване. И докато в етапа на остеопения е достатъчно да се балансира храненето и дневния режим и да се ограничи влиянието на рисковите фактори, то развитата остеопороза изисква медикаментозно лечение, продължаващо с години.

Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. А веднъж възникнала, тя променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие. Остеопорозата може да бъде предотвратена и лекувана, но навременното установяване е въпрос на лична отговорност. Профилактиката е единственият начин за запазване качеството на живот на пациентите.

Posted in Новини.