МЕСЕЦ НА КОСТНОТО ЗДРАВЕ – Август’2023

Започна лятната кампания с преференциални цени на изследвания за остеопороза

 

„Месец на костното здраве“ се провежда за 9-ти пореден път във Варна. Това е най-мащабната инициатива за превенция на остеопорозата в България и традиционно протича с преференциални цени за изследване в размер от:

20 лв. за една контролна зона.

Т.н. контролни зони в човешкото тяло са общо 3 – тазобедрена става, лумбални прешлени и предмишница. В тези части на опорно–двигателния апарат процесът на загуба на костна материя е най-бърз  и показателен.  Всеки пациент има право да изследва една или повече зони на промоционална цена като за златен стандарт се счита изследването и на трите.

Единствения признат метод  за диагностициране състоянието на костите е чрез т.н. остеодензитометрия или както е популярно да се нарича ДЕКСА изследване.

Резултатите от изследванията с Декса скенер (Остеоденситометър) се приемат за референтни от Здравната каса и при установяване на остеопороза дават право за реимбурсация на около половината от стойността на медикаментите за лечение на заболяването. Този факт не е за пренебрегване, тъй като лекарствата съвсем не са евтини, а поддържащата терапия на практика е с постоянен характер.

Всяка втора жена над 40 годишна възраст страда от намаляване на костна материя като основен „спусък“ на процеса е ограниченото производството на естрогени в периода на менопаузата.  Предвестникът на остеопорозата е т.н. състояние на остеопения, при което  костната плътност е с по-ниски показатели в сравнение с препоръчителните норми за възрастта.

Според специалистите, веднъж започнала дегенерацията на костите на  практика е необратима. За сметка на това, съвременната лекарствена терапия е доказано ефективна и спира процеса. Казано с други думи, фиксира костната плътност в състоянието, в което е.  По тази причина основният фокус на здравните работници е навременното установяване на първите сигнали за потенциална остеопороза и изпреварващо започване на терапия. Така пациентът може да съхрани здравината на опорно-двигателния си парат и респективно качеството си на живот без страх от травми и контузии.

За постигане на така желаната навременност, следва дамите да проявяват нужната грижа към собственото си здраве и да правят профилактични изследвания най-малко веднъж на две години.

Остеопороза на практика е състоянието на хронична загуба на костна материя, при която костите стават крехки и чупливи. За съжаление болестта настъпва незабелязано – без болка или други симптоми. Затова често я наричат „тихият крадец“.  При развита остеопороза, първите счупвания обикновено се регистрират на около 60 – 65 годишна възраст и най-често са в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват и се появява гърбица, съпътствана от локални болки и намаляване на ръста. Възниква опасност от фрактури при всяко минимално физическо натоварване.

Posted in Новини.